Italiaanse Olijfolie Extra Vergine ULKA – Beoordeeld Uitmunted Ben jij op zoek naar een hele goede olijfolie?

Wij hebben een aantal tips voor jou.


Flos Olei

Kijk dan eens in de gids van Flos Olei. Deze internationale gids is gewijd aan olieproductiebedrijven van over de hele wereld. De geselecteerde extra vierge olijfolie zijn beoordeeld door een panel van deskundige gecertificeerde proevers gecoördineerd door Marco Oreggia, een expert en gerenommeerd journalist op het gebied van extra vergine olijfolie en redacteur van het boek.

De gids is gemaakt in twee talen (Italiaans-Engels en Italiaans-Chinees) en presenteert meer dan 50 geselecteerde landen op 5 continenten. Italië en Spanje hebben ook een regionale kaart van de olijventeelt, vergezeld van historische, culturele informatie, productiegegevens, typische variëteiten en beschermde gebieden.

Doel van de Flos Olei gids is de kwaliteit van extra vierge olijfolie internationaal te verbeteren door de beste producten te belonen, kennis te verspreiden en de gezondheids- en voedingsaspecten (mediterraan dieet) van extra vergine olijfolie wereldwijd te bevorderen.

De olijfolie van het familiebedrijf Parovel genaamd UL’KA heeft 92 van de 100 punten gekregen. Wederom een top prestatie. Al vele jaren behalen ze deze goede beoordelingen. Wij zijn enorm trots deze olijfolie in ons assortiment aan te kunnen bieden.


Olijfolie in de schijf van vijf

Olijfolie is onderdeel van de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Olijfolie heeft een hoog gehalte aan Vitamine E en bevat veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterol en op die manier het risico op hart- en vaatziekten. Gebruik dan wel een goede olijfolie. Een goede olijfolie bevat een lage oliezuurgraad en hoog gehalte aan polyfenolen, wat nog beter voor je gezondheid is.

Verschillende soorten olijfolie

Er zijn verschillende kwalificaties in olijfolie. Wij zetten de verschillende soorten olijfolie voor je op een rij:

1. Olijfolie van eerste persing = Vierge / Vergine (maagdelijk): Hierbij wordt alleen met druk geperst is, er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie. Olijfolie mag alleen Extra Vierge genoemd worden, wanneer de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Hoe lager de zuurgraad, des te hoger de kwaliteit van de olie. De zuurgraad van de olijfolie die wij in ons assortiment hebben ligt ver onder deze norm.

2. Geraffineerde olijfolie: Bij raffinage van olijfolie van eerste persing worden onzuiverheden uit de olie gehaald, door verhitting en afkoeling. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren.

3. Olijfolie: De gewone olijfolie heeft een neutraler smaak dan de duurdere kwaliteiten. Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing.

4. Olie uit afvallen van olijven: Hiervoor worden olijven gebruikt die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen door formaat, beschadigingen of omdat ze te rijp zijn. Deze olie is vaak van mindere kwaliteit, maar kan door de bewerking wel dezelfde eigenschappen hebben als de bovenstaande soorten.

Welke soort olie het is, is te meten en te proeven. Vierge en vooral Extra Vierge olie hebben geen smaakafwijkingen, hebben een lagere zuurtegraad en proeven fruitiger. Wil je zeker weten dat je een goede olijfolie hebt, kijk dan ook naar de vermelding op het etiket van de soort olijven die gebruikt zijn en de regio waar ze vandaan komen. Dit voorkomt dat er allerlei olijfoliën gemixt zijn om tot een lagere zuurgraad te komen die net voldoet aan de kwalificatie Extra Vergine.


Fabels en feiten over olijfolie

Het is een fabel dat extra vierge olijfolie altijd groener van kleur is. Dit kan namelijk ook komen doordat er bladeren meegeperst zijn.
Ook wordt er weleens gezegd dat je in extra vierge niet zou kunnen bakken en braden, maar dat kan zeker wel. Je hoeft dan alleen niet de duurste olijfolie te gebruiken. Door verhitting gaat de smaak van de olijfolie deels verloren. Toch is het beter wel een extra vierge te gebruiken, omdat deze gezonder is. Extra vierge olijfolie is wel minder geschikt voor frituren, omdat op deze temperatuur schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Om te frituren gebruik je beter een gewone olijfolie.
De allerbeste olijfoliën gebruik je dus in salades, tapenades, over je vlees of vis gedruppeld.


Wil je meer weten over de kwaliteit van olijfolie en hoe het gemaakt wordt, lees er dan alles over op de leverancierspagina van Parovel 100% ambachtelijke Italiaanse olijfolieproducent of kijk rechtstreeks bij ons assortiment olijfolie.
    24-05-2020 19:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

Om alcohol op onze webshop te kopen,
dien je ouder dan 18 jaar te zijn.

JA, IK BEN OUDER DAN 18 JAAR