Italiaanse kaas Montasio DOP
Montasio is een half harde, gekookte wrongel kaas die uitsluitend is gemaakt met koemelk van koeien uit delen van Friuli Venezia Giulia en Veneto. Het is een product met kwalificatie DOP (Denominazione d'Origine Protetta). Dit is het keurmerk dat aangeeft dat de grondstoffen volledig uit een bepaald gebied komen en ook in dat gebied wordt geproduceerd en verwerkt volgens voorgeschreven procedures.
Jong, belegen en oude Montasio kaas
De Montasio is verkrijgbaar in drie varianten:
- Fresco (jong), die tussen de 2 en 4 maanden oud is
- Mezzano (half verouderd), die tussen de 5 en 10 maanden oud is
- Vecchio of Stagionato (ouder), die meer dan 10 maanden oud is
Bij Festa di Friuli koopt u de Fresco of de Stravecchio > 18 maanden.
De smaak van de Montasio kaas
Het smaakprofiel van Montasio verandert afhankelijk van de mate van veroudering. Als het vers wordt gegeten, heeft het een milde, romige smaak die herinnert aan de melk waarmee het is geproduceerd; Montasio Mezzano heeft een diepere, vollere smaak, terwijl Montasio Stagionato intens is gearomatiseerd met een vleugje scherpte, perfect voor consumenten die een sterkere, gewaagde smaak prefereren.
De kazen zijn heerlijk op een kaasplankje. De stravecchio is ook heerlijk geraspt op pasta of rustieke soepen. Ook is het de perfecte aanvulling op maïs-polenta of bij verfijnde vleesgerechten.
Kenmerken van de Montasio kaas
Kenmerkend aan de Montasio zijn de kleine gaatjes ("ogen"), allemaal van dezelfde vorm en glanzend aan de binnenkant ("patrijshanden"). Jonge Montasio heeft een zachte, elastische en compacte lichtbruine korst, met een stevige witte of strogeelachtige binnenkant. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt de schil droger en de kaas korrelig en kruimelig.
Montasio kan worden geïdentificeerd door de oorsprong te markeren - het bijschrift "Montasio" is diagonaal op de zijkant geschreven. Montasio die meer dan 100 dagen is verouderd en vrij is van alle onvolkomenheden is door de commissie van het Consortium gemerkt als een extra kwaliteitsmerk. De zijkant geeft ook de productiedatum en de identificatiecode van de producent aan.
* Om de versheid te behouden, wordt de kaas direct bij de leverancier in Italië vacuüm verpakt. Het snijden van de kazen gebeurt handmatig, waardoor het gewicht kan afwijken (max 10%).
Allergenen: MELK
Ingrediënten: Koemelk, zout, kaasstremsel. De korst/schil kan niet worden gegeten.
Bewaaradvies: koel bewaren +4°C / +6°C in een gesloten verpakking
Serveertips:
Laat de kaas voor het serveren minimaal een half uur op kamertemperatuur komen, zodat de smaak en het aroma zich kunnen ontwikkelen. Op een kaasplankje begin je met de milde kaas en proef je de meest pittige kaas als laatste, anders zal de meest pittige kaas de smaak van de overige kazen overheersen. Met deze Montasio 4 mesi kun je dus prima beginnen en combineert lekker met bijvoorbeeld een witte wijn Ermacora Friulano.