Milde olijfolie extra vergine uit Noord-Italië, vlakbij Trieste en de Sloveense grens. Hier heest een
mooi microklimaat voor het verbouwen van olijven. De familie Parovel heeft al
120 jaar ervaring in het maken van olijfolie. Voor deze olijfolie heeft men
vijf olijfsoorten samengevoegd om te komen tot deze prachtige blend (multi-cultivar).
De bijzondere naam Petka komt van
vijf in de
Sloveense taal en verwijst naar de vijf olijfsoorten die in deze olijfolie zijn verwerkt. Op het etiket zie je de samensmelting van de vijf olijfsoorten in kleuren. Mooie verpakking en daarom ook erg leuk om cadeau te doen.
Extra vierge
De beste kwaliteit olijfolie is extra vierge. Volgens EU normen moet extra vierge olijfolie aan strenge eisen voldoen, waaronder olie moet uit de eerste persing zijn en onbehandeld, maar de meest onderscheidende eis is de zuurgraad. De norm schrijft voor dat een olijfolie zich pas Extra Vierge mag noemen wanneer de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Hoe lager de zuurgraad, des te hoger de kwaliteit van de olie. De zuurgraad van de olijfolie van Parovel ligt ver onder deze norm. Dit komt mede door het voorzichtig met de hand oogsten en de korte tijd tussen het oogsten en het verwerken. Olijfolie van bulkproducenten wordt vaak gemengd met goedkopere olijfolieblends dat ze net onder de 0,8% komen.
Multi-cultivar
Deze olijfolie is gemaakt van vijf olijf variëteiten (multi-cultivar). In dit geval bestaat het grootste deel van de olijfolie uit de olijf Leccino. De Leccino olijf is één van de belangrijkste olijfsoorten, die worden gebruikt bij de productie van Italiaanse olijfolie. Ook als tafelolijf is de Leccino olijf zeer geschikt. De ontpitte Leccino is perfect om pasta’s, hoofdgerechten of salades te verrijken.
Wil jij meer achtergrond informatie? Lees dan meer over het
familiebedrijf Parovel en het maken van olijfolie. Of ben je meer geïnteresseerd in een
cadeauset olijfolie?
In ieder geval is de olijfolie extra vierge PÉTKA Parovel een makkelijk te combineren smaakmaker. Met recht een Grand Blend genoemd. Verwen jezelf of geef het cadeau.