Geurige olijfolie extra vergine uit Noord-Italië, vlakbij Trieste. Hier heest een
mooi microklimaat voor het verbouwen van olijven. De familie Parovel heeft vier olijfsoorten samengevoegd om te komen tot deze
prachtige blend (multi-cultivar).
Op het etiket zie je de samensmelting van de vier olijfsoorten in kleuren. De bijzondere naam ROZO komt van de samenvoeging van de initialen van de ouders Rosa en Zoran Parovel.
Extra vierge
De beste kwaliteit olijfolie is extra vierge. Volgens EU normen moet extra vierge olijfolie aan strenge eisen voldoen, waaronder olie moet uit de eerste persing zijn en onbehandeld, maar de meest onderscheidende eis is de zuurgraad. De norm schrijft voor dat een olijfolie zich pas Extra Vierge mag noemen wanneer de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Hoe lager de zuurgraad, des te hoger de kwaliteit van de olie. De zuurgraad van de olijfolie van Parovel ligt ver onder deze norm. Dit komt mede door het voorzichtig met de hand oogsten en de korte tijd tussen het oogsten en het verwerken. Olijfolie van bulkproducenten wordt vaak gemengd met goedkopere olijfolieblends dat ze net onder de 0,8% komen.
Multi-cultivar
Deze olijfolie is gemaakt van vier olijf variëteiten (multi-cultivar). In dit geval bestaat het grootste deel uit de olijf Bianchera – Belica. Deze olijf is typerend voor de regio en heeft een medium pittige en bittere smaak. De overige olijfsoorten voegen een wat meer fruitige en kruidige toon toe, wat een mooi zachte en tikkeltje zoete smaak tot gevolg heeft.
Wil jij meer achtergrond informatie? Lees dan meer over het
familiebedrijf Parovel en het maken van olijfolie. Of ben je meer geïnteresseerd in een
cadeauset olijfolie?
Deze olijfolie extra vergine ROZÒ Parovel - Selezione di Famiglia is lekker bij wit vlees, vis en soepen. Bestel snel deze mooie olijfolie smaakmaker.