Deze mooie olijfolie extra vergine is gemaakt van de
beste olijven van het familiebedrijf Parovel in Noord-Italië. Niet voor niets kwalificatie DOP en Slow Food certificering. 100% gemaakt van de olijf Bianchera (mono-cultivar) wat zorgt voor een heerlijke medium pittige olijfolie met hoge dosering
polyfenolen (goed tegen hart- en vaatziekten).
Neem een goed stuk vlees of vis van de grill of een verse salade en druppel er wat van deze olijfolie over en meer heb je niet nodig! Geniet van al het goede in het leven.
De bijzondere naam UL’KA komt van “OLJKA” wat Sloveens dialect is voor olijf. Het familiebedrijf Parovel ligt namelijk net buiten Trieste, in de Noordoostelijke regio Friuli Venezia Giulia, tegen de grens van Slovenië. Hier heerst een perfect microklimaat voor het verbouwen van olijven.
Mono-cultivar
Deze olijfolie is gemaakt van slechts één olijf variëteit (mono-cultivar). In dit geval de olijf Bianchera – Belica. Monocultivar olijfolie heeft vaak een sterke persoonlijkheid, representatief voor de regio in dit geval Friuli Venezia Gjulia en is zeldzaam. Slechts een klein deel van de geproduceerde olijfoliën zijn mono-cultivar.
Extra vierge
De beste kwaliteit olijfolie is extra vierge. Volgens EU normen moet extra vierge olijfolie aan strenge eisen voldoen, waaronder olie moet uit de eerste persing zijn en onbehandeld, maar de meest onderscheidende eis is de zuurgraad. De norm schrijft voor dat een olijfolie zich pas Extra Vierge mag noemen wanneer de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Hoe lager de zuurgraad, des te hoger de kwaliteit van de olie. De zuurgraad van de olijfolie van Parovel ligt ver onder deze norm. Dit komt mede door het voorzichtig met de hand oogsten en de korte tijd tussen het oogsten en het verwerken. Olijfolie van bulkproducenten wordt vaak gemengd met goedkopere olijfolieblends dat ze net onder de 0,8% komen.
DOP
DOP (Denominazione d'Origine Protetta) is ook een kwaliteitskeurmerk. Dit is het keurmerk dat aangeeft dat de grondstoffen volledig uit een bepaald gebied komen en ook in dat gebied wordt geproduceerd en verwerkt volgens voorgeschreven procedures.
Slow Food Presidium
Slow Food ondersteunt kleine traditionele producties die dreigen te verdwijnen, gebieden te verbeteren, oude ambachten en verwerkingstechnieken te herstellen, inheemse rassen en soorten groenten en fruit te redden van uitsterven.
Flos Olei
De UL'KA olijfolie extra vergine Tergeste DOP is ook door Flos Olei beoordeeld met score 92/100 - uitmuntend. Deze gids Flos Olei presenteert de olijfolie uit meer dan 50 landen op 5 continenten met als doel de kwaliteit van extra vierge olijfolie internationaal te verbeteren en kennis over onder andere de gezondheidseffecten te verspreiden.
Lees meer over het
familiebedrijf Parovel en het maken van olijfolie of ben je meer geïnteresseerd in een
cadeauset olijfolie.
Wij weten het zeker. Proef de Italiaanse olijfolie van Parovel en je bent verkocht!