Paddenstoelen ingemaakt in olijfolie - Funghi sott'olio

Toen we in Oktober in Frisanco waren, zagen we hele families met manden de bossen in gaan om paddenstoelen te zoeken. Van onze buurvrouw in Italië kregen we afgelopen herfst een mand vol paddenstoelen (funghi), wat lief! We kregen er zoveel dat we besloten ze in te maken om in December lekker met onze ham San Daniele en Montasio kaas als anti-pasti te eten. Mmm… zo lekker!! 


Benodigdheden (voor 6 potjes van ca. 200 ml)
1kg paddenstoelen
1 lt water
500 ml witte azijn
8 Laurierblaadjes
20 zwarte peperkorrels
750 ml extra vierge olijfolie
1 eetlepel oregano
1 teentje knoflook
Beetje zout en chilipoeder naar smaak
30 ml citroensap

Hoe maak je het?

De ideale paddenstoelen voor de bereiding van dit recept zijn paddenstoelen die klein en stevig zijn. Als je verschillende paddenstoelen gebruikt, houd er dan rekening mee, dat ze verschillende bereidingstijden nodig hebben. In het algemeen moet je eerst het eekhoorntjesbrood koken en vervolgens geleidelijk die met een lichtere kleur.

Reinig de champignons goed, haal de aarde eraf door ze onder stromend water te houden en het puntje van de stengels te snijden. Droog ze af met een schone doek.

Neem een pan met water, azijn, citroensap, 2laurierblaadjes en zout en breng aan de kook. Voeg de paddenstoelen toe om gedurende maximaal 7 minuten te koken. Haal de paddenstoelen uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet en laat ze vervolgens 20 minuten op schone een doek drogen.

Neem de potten met losse deksels en steriliseer ze door ze ca. 3 minuten in water te koken. Laat ze drogen en afkoelen op een schone doek.

Ga verder met het conserveren van de paddenstoelen in olie door de paddenstoelen in een kom te doen (inclusief de stengels). Voeg de oregano, zwarte peper, gehakte knoflook en een beetje zout en chilipoeder naar smaak toe en schep voorzichtig door elkaar. Doe de paddenstoelen in de potten en wissel ze af met de olijfolie die de paddenstoelen volledig moet bedekken. Doe halverwege een laurierblaadje. Druk goed aan zodat er geen luchtbellen in zitten.

Doe de deksel op de pot, sluit goed en kook ze 2-3 minuten waardoor ze vacuüm trekken. Laat ze ongeveer 4 weken op een donkere en koele plaats staan om verder op smaak te komen. Je kunt de potjes zonder problemen 3 maanden bewaren. Na openen max 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Bij het inmaken van groenten en fruit is er kans op botulisme. Werk altijd heel netjes en hygiënisch. Zorg dat je ingrediënten, maar ook alle materialen waarmee je werkt brandschoon zijn. Zorg voor een ongunstig milieu om de groei van Clostridium Botulinium tegen te gaan. Zuur in de vorm van azijn of citroensap helpt. Verhitting ook. Evenals zout. Vandaar dat deze ingrediënten in dit recept zijn meegenomen. Check voor meer informatie en richtlijnen het Nederlands Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/conserveren.aspx).

Wil je er een wijn bij schenken? Wij adviseren een Ermacora Friulano DOC of een Ermacora Merlot DOC.

Buon appetito e salute!


Ham San Daniele bestellen >
en Montasio kaas bestellen >

Bijpassende wijn bestellen >

Print dit recept >

 
    24-11-2019 15:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

Om alcohol op onze webshop te kopen,
dien je ouder dan 18 jaar te zijn.

JA, IK BEN OUDER DAN 18 JAAR