Prosciutto Crudo San Daniele
De Italiaanse Ham Prosciutto San Daniele is een rauwe ham (crudo) en komt uit het pittoreske plaatsje San Daniele (regio Friuli Venezia Giulia). Deze ham wordt door slechts een 30-tal producenten gemaakt.
Ham met zachte unieke smaak - 17 maanden gerijpt
Wij kopen deze ham rechtstreeks in bij het familiebedrijf Prolongo die deze ham als een van de weinige nog op een ambachtelijke manier maakt. Zij maken de ham nog op ambachtelijke wijze, zo'n 6.000 per jaar van de allerhoogste kwaliteit. De grotere industriële produceren er meer dan 350.000 per jaar. De minimale rijping is 13 maanden, maar Prolongo laat de ham minimaal 17 maanden rijpen in kamers waar de wind afwisselend uit het Noorden (bergen) en Zuiden (zee) de ham een unieke zachte smaak geven.
Parma ham of ham San Daniele
De ham San Daniele is het kleine broertje of zusje van de Parma ham, de laatste wordt in veel grotere hoeveelheden geproduceerd. Beide zijn DOP gecertificeerd en worden onder strenge voorwaarden gemaakt. De smaak van de hammen verschilt. De ham San Daniele is minder zout, iets milder en zoeter. Dit komt door verschillen in productietechniek en het klimaat waarin de hammen drogen. Bij de ham San Daniele blijft de "trotter" eraan zitten, zodat het de vorm van een gitaar heeft en wordt langer gerijpt. Dit bevordert de afvoer van vocht waardoor de ham San Daniele iets minder vet is. Bij de ham San Daniele wordt ook het zout eerder verwijderd waardoor het de zoetere delicate smaak heeft.
100% Italiaans DOP product
Het betreft een door de Europese Unie gekwalificeerd PDO (Protected Designation of Origin) product of in het Italiaans DOP (Denominazione d’Origine Protetta). Dit is het keurmerk dat aangeeft dat de grondstoffen volledig uit een bepaald gebied komen en ook in dat gebied wordt geproduceerd en verwerkt volgens voorgeschreven procedures. De kwaliteit wordt gewaarborgd door het Consortium Prosciutto San Daniele.
Calorie-arme en glutenvrije ham
De ham van specifieke Italiaanse varkens is alleen ingewreven met zout, er zijn geen verdere toevoegingen en past prima in een calorie-arm dieet (50 gr Kcal 136). De ham is ook glutenvrij.
Vaccuüm verpakt
Om de versheid te behouden, wordt de ham direct bij de leverancier in Italië vacuüm verpakt (ontzwoerd). Het snijden van de hammen gebeurt handmatig, waardoor het gewicht kan afwijken (ca 5%).
Allergenen: - / GLUTENVRIJ
Ingrediënten: varkenspoot, zout.
Bewaaradvies: koel bewaren +1°C / +7°C in een gesloten verpakking.
Serveertips: Dun gesneden het allerlekkerst. Haal de ham uit de koeling, open de verpakking en laat deze minimaal 10 min rusten. Heerlijk als aperitief bij de borrel, als voorgerecht met bijvoorbeeld meloen of verwerkt in je hoofdgerecht bijvoorbeeld een pasta of gnocchi. Combineert perfect met Ermacora Friulano DOC.
Lees meer over het familiebedrijf Prolongo > die deze prachtige Italiaanse ham maakt.